Deze documentaire vertelt het verhaal van Stijn, die aan het afkicken was. Na 18 jaar verslaafd te zijn geweest aan verschillende drugs besluit hij zich op te laten nemen in een afkick-kliniek in Zuid-Afrika. In deze documentaire wordt getoond hoe hij heeft geleefd, de stappen die hij heeft ondernomen om af te kicken en en hoe hij eruit is gekomen.

Deze stap neemt hij nadat hij 4 keer in zijn eigen omgeving, België, heeft geprobeerd af te kicken. Terugval na terugval werd hem teveel en hij vertrok om zijn omgeving te ontsnappen.

Behandeling

Het behandelcentrum waar Stijn zich op laat nemen volgt de 12-stappen methode om te helpen met afkicken, welke ook door de Anonieme Alcoholisten wordt gebruikt. Deze methode maakt gebruik van verschillende manieren om te zorgen dat de gebruiker bewust zijn gedrag aanpast om goed van zijn verslaving af te komen.

Als ik niet afkick, beland ik in een kist, een cel of een instelling.

Stijn

Ook wordt tijdens het afkicken vaak gebruik gemaakt van intensieve een-op-een gesprekken. Hierin wordt de diepte van de verslaving, en de oorzaak, naar boven gehaald. Hiernaast wordt getracht de denkwijze van Stijn te veranderen. Zonder deze verandering zal hij immers zonder twijfel terugvallen in zijn oude gedrag.

De andere kant

Een van de mooie aspecten aan deze documentaire is dat de verslaafde niet als een mislukking wordt neergezet, maar als een mens wat in staat is zich te verbeteren. Ze schromen zich ook niet om de fouten en valkuilen van een verslaving en het afkicken te laten zien.

Deze documentaire geeft ook een goed beeld van de andere zijde van de hulpverlening; de daadwerkelijke hulpverleners. De eigenaar en medewerkers van de kliniek geven hun eigen blik op afkicken en de hulp die de verslaafde krijgt tijdens dit proces.

Andere verhalen horen over mensen die in aanraking zijn gekomen met probleemgebruik? Bekijk hier een overzicht.

Andere vragen, opmerkingen of gewoon een berichtje naar ons sturen? Gebruik hiervoor onze facebook-pagina.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wil jij naasten van verslaafden steunen? Help ons dan nu om onze doelen te behalen!