Met de komst van Covid-19 is er binnen korte tijd heel veel veranderd in ons leven. Lange tijd moesten we zoveel mogelijk thuisblijven. Horecagelegenheden werden gesloten en recreatieve uitstapjes waren niet meer mogelijk. Dit zorgde er tevens voor dat de omgeving waarin gedronken werd veranderde. Waar men eerst enkel een glaasje alcohol nuttigde op een feestje of in de kroeg, werd nu iedere druppel alcohol vanuit huis gedronken. Door verveling, of stress kan er in het alcoholgebruik van de laatste maanden dan ook duidelijk een stijgende lijn te zien zijn.

De overgang van recreatief gebruik van alcohol naar een verslaving gaat heel geleidelijk. En dit baart psychologen en verslavingsdeskundigen zorgen. De kans is groot dat we over enkele maanden een enorme toename van verslaafden gaan zien. Anno 2020 is al maar liefst 10% van de gehele Nederlandse bevolking verslaafd aan alcohol. Dit maakt dat een alcoholverslaving één van de meest voorkomende verslavingen in Nederland is. Naar verwachting zal dit percentage nu in tijden van corona naar alle waarschijnlijkheid toe gaan nemen. Er bestaat dan ook een grote kans dat er ook iemand in jouw omgeving is die kampt met een verslaving. Maar hoe herken je dit?

Maak jij je zorgen over iemand in je naaste omgeving? Iemand die in tijden van corona plotseling heel veel is gaan drinken? Veel drinkers hebben zelf niet in de gaten dat ze (te) veel zijn gaan drinken. Daarom is het belangrijk om als buitenstaanders de ‘alcoholisme symptomen’ te herkennen en hierop in te spelen.

Wanneer spreken we van een alcoholverslaving?

Deze vraag wordt vaak beantwoord met een hoeveelheid aantal glazen wat wekelijks genuttigd wordt. Toch is dat geen goede graadmeter. Je bent niet direct alcoholist wanneer je regelmatig in het weekend een glaasje teveel drinkt.

Verslavingsdeskundigen spreken van een alcoholverslaving als iemand geen controle of regie meer heeft over het alcoholgebruik. Hij moet simpelweg alcohol drinken. Wanneer hij dit overslaat, zal hij zich onrustig voelen en misschien zelfs afkickverschijnselen ervaren. Hierbij maken zij onderscheid tussen drie stadia:

Tijdens het eerste stadium zien we geleidelijk de overgang van recreatief gebruik van alcohol naar een verslaving van alcohol ontstaan. Alcohol neemt een grotere plaats in en dit heeft duidelijk consequenties. De persoon ervaart stemmingswisselingen, black-outs en mogelijk zelfs agressief gedrag. In het tweede stadium worden de consequenties van het alcoholgebruik zo groot dat men zelfs thuis moet blijven van het werk of school. In het derde (en tevens laatste) stadium zien we dat ze zo afhankelijk zijn geraakt van alcohol dat ze dit de hele dag door nuttigen. Dit begint al in de vroege ochtend.

Alcoholisme herkennen

Alcoholisme herkennen is niet altijd even gemakkelijk. Nu je allemaal vaker bij elkaar thuis bent kan het echter wel meer gaan opvallen. Merk je dat je dierbare steeds vaker te diep in het glaasje kijkt? En maak je je zorgen? Let dan eens op de volgende signalen.

Er is sprake van alcoholisme wanneer men dagelijks overmatig veel alcohol drinkt. Soms merk je dat je naaste dit probeert te verbergen. Dat gevoel van schaamte is al een zeer goede indicatie dat er iets mis is. Daarnaast is het duidelijk te merken dat de persoon in kwestie niet zelf kan stoppen met drinken. Na één glaasje is er geen houden meer aan.

Alcoholisme is vaak te herkennen aan gedragsveranderingen, maar – als je goed oplet – kan je ook lichamelijke signalen oppikken. Denk bijvoorbeeld aan overmatig transpireren, in korte tijd dikker worden, geestelijke verwarring, slecht eten en een veel lagere weerstand.

Overmatig alcoholgebruik bespreekbaar maken

Wanneer je je veel zorgen over een dierbare maakt is het belangrijk dat je dit probleem zo spoedig mogelijk bespreekt. Durf je niet direct je naaste aan te spreken? Dan kun je er ook voor kiezen om eerst het gesprek met de huisarts of een verslavingsdeskundige aan te gaan. Zij kunnen jou precies vertellen hoe je dit gesprek aan moet pakken en wat voor stappen er vervolgens genomen kunnen worden. Kijk niet weg van een mogelijke verslaving, maar laat weten dat je er voor deze persoon bent. Hoe eerder er ingegrepen wordt, hoe groter de kans dat hij of zij weer volledig zal herstellen. Ook in tijden van corona is er voldoende hulp beschikbaar.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met psychologen, verslavingsartsen en ervaringsdeskundigen van Trubendorffer.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wil jij naasten van verslaafden steunen? Help ons dan nu om onze doelen te behalen!