In deze onderhoudende Ted Talk van Johann Hari geeft hij de echte reden van verslaving aan. En noemt een voorbeeld van een land (Portugal) dat dit probleem ‘onder de knie’ heeft gekregen.

Volgens Johann Hari denken veel mensen dat je verslaafd raakt aan drugs door een chemische reactie op de verslavende stoffen. In een experiment met ratten kwamen onderzoekers erachter dat ratten inderdaad liever verslavende stoffen innemen als ze niets anders te doen hebben, maar zodra de ratten genoeg activiteiten en zingeving hadden dit helemaal niet meer het geval was. Bekijk deze Ted Talk (14 minuten):

Mocht de video niet starten of wil je Nederlandse ondertiteling? Klik dan hier.

Outside the box-denken

Omdat het huidige systeem van verslaafden straffen (wat de laatste 100 jaar wordt gebruikt) niet werkt, ging Portugal opzoek naar een andere aanpak. In 2000 had dit land namelijk het hoogtepunt bereikt: 1% van de totale bevolking was verslaafd aan heroïne. Onderzoekers raden toen aan om alle illegale drugs te legaliseren en het geld wat normaal werd gebruikt om drugsgebruik tegen te gaan, in te zetten om de verslaafde te re-integreren in de samenleving. Dit hield in zorgen dat zij (met steun) een baan kregen of door hen een micro-credit aan te bieden om hun eigen bedrijf te beginnen, en te zorgen dat ze weer sociale relaties gingen opbouwen.

Met deze aanpak is het aantal verslaafden met maar liefst 50% gedaald!

Meer over deze aanpak

Hieronder een aantal artikelen over hoe Portugal in de afgelopen 20 jaar verslaving heeft aangepakt:

Boeiend om te zien en te lezen. Wat zouden we hiervan in Nederland kunnen toepassen? Wanneer? Hoe? Wij horen graag jouw mening!

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!


1 reactie

Marijke Bongers · november 28, 2019 op 8:58 am

Wat een prachtige tedtalk en wat een hartverscheurend verhaal van je dochter Rob en familie. Bedankt voor het delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wil jij naasten van verslaafden steunen? Help ons dan nu om onze doelen te behalen!