Hoe kom je aan je gerief als de ‘trek’ weer opspeelt? Deze vraag stelde ik Nanneke, mijn aan alcohol verslaafde en helaas overleden dochter, toen ze afgelopen jaar voor de zoveelste keer in de detox zat. “Zwaar bier voor een habbekrats” was het antwoord. Goedkoop kunnen scoren bij dealers voor je alcoholverslaving is dus kinderspel.

Goedkoop bier, met veel alcohol

Na een beetje online zoeken blijkt Aldi voor alcoholisten de “zevende hemel” te zijn: voor € 0,99 koop je een halve liter zwaar bier met een alcoholpercentage van 12%. Albert Heijn voert Bavaria Bier extreme 10.5% voor € 1,29. Lidl is wat goedkoper met “Strong beer” met 7,8% voor € 0,89. Dat Jumbo tot 22:00 open is maakt de ‘trek’ drempel laag.

En anders plaats je een opdracht bij Thuisbezorgd, Deliveroo of Uber Eats: vette hap & doos bier of wijn. Meerderjarig of minderjarig: amper controle. Loop ook ‘s bij een avondwinkel binnen: wijn & bier zijn meer dan prominent aanwezig.

Maakt dit deze en de andere grootgrutters, avondwinkels en de bezorgplatformen tot dealers? Nee, zullen ze zeggen : een ieder moet vrijheid van keuze hebben zou zo maar een antwoord kunnen zijn. Het gaat hier toch om “recreatief” gebruik?

Het wordt interessant als we hier het woord “bier” met “heroïne” of “XTC” vervangen en dan naar dezelfde argumentatie kijken…

Recreatief gebruik

De kreet “recreatief gebruik” wordt nu ook gekoppeld aan het slikken van een pretpilletje in het weekend door de huidige tieners en twens. Een groeiend deel doet dit, net zoals we 25 jaar geleden een zelfde aantal alcoholdrinkers en sigaretpaffers hadden.

XTC, GHB en andere spuit-, snuif- en pilgebruikers worden nu door onze politici steeds meer genoemd als criminaliteit bevorderaars. Want: zouden ze niet meer gebruiken dan hebben de dealers geen handel meer. En dan gaat het vanzelf toch weg…

De toekijkende overheid – gesteund door de door ons gekozen volksvertegenwoordigers (!) – staat erbij en kijkt er naar. En tankt en-passant honderden miljoenen (€ 335 miljoen voor alcohol volgens de begroting in 2019) aan accijnzen in. In Nederland en Belgie.

Overigens: als drank of tabak nu bij de Nederlandse warenautoriteit ter acceptatie zou worden aangemeld zou beiden worden afgewezen. Zout en suiker overigens ook.

Tsja, hoe zou je deze zienswijzen benoemen? Naïef? Een ethisch dilemma? Wie het weet mag het zeggen…

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!


1 reactie

RIA · november 25, 2019 op 12:02 pm

Mijn naam is Ria, ik ben de moeder van Marco. Marco was een vriend van Nanneke, Marco is gelukkig zelf niet verslaafd. Ik ben er trots op dat hij Nanneke nooit veroordeeld heeft, terecht vind ik dat. Helaas kan ik door ervaring, verslaafde ouder, mij ook heel goed inleven met het verdriet van de ouders en andere nabestaanden. Veel sterkte voor de toekomst wens ik hen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wil jij naasten van verslaafden steunen? Help ons dan nu om onze doelen te behalen!