Corona en verslaafd? Wat nu te doen :

 • Houd tenminste 1,5 meter afstand van anderen
 • Blijf thuis als je kucht, niest of koorts hebt
 • Alleen naar buiten voor een boodschap of medische noodzaak
 • Vaak je handen wassen
 • Geen handen schudden of knuffelen

Deze vreemde periode met maatregelen om het corona virus terug te dringen, is moeilijk voor iedereen. En al helemaal als je een dierbare hebt met een verslaving probleem. Misschien kun je niet meer op bezoek, kan hij of zij niet meer naar werk, school, therapie of de dagbesteding. Elkaar thuis vaker zien, kan moeilijk zijn. Misschien worden eenzaamheid, angst, de trek of achterdocht erger. 

Als eerste gaat het om structuur en regelmaat in de thuissituatie. Kijk ‘s naar tips voor thuiswerkers! Alleen al een dialoog hierover met je naaste kan interessant zijn…

Contact houden: zorg voor elkaar

Verder zijn er andere dingen die je kunt doen: contact via de telefoon, Skype of Whatsapp of (very old school 😉 ) een kaartje opsturen of schrijf ‘s een brief.

Of denk eens aan de app Houseparty. Dan kun je elkaar zien, een spelletje spelen (Mens Erger Je Niet is erg populair) of bijvoorbeeld samen koken en eten. Alleen al de discussie over wat het op het menu komt en welk recept je (samen) gaat gebruiken leidt af en is leuk!

Netflix heeft een plug-in (Netflix Party) voor je Chrome browser waarmee je tegelijk naar een film kan gaan kijken alsof je samen in de bioscoop zit!

Corona en verslaafd : blijf hulp zoeken!

Zorg- en naastenorganisaties zijn gewoon bereikbaar. Op onze hulppagina vind je een overzicht van de verschillende organisaties. Ook biedt MIND via haar website informatie voor jezelf of je dierbare , inclusief een huiskamer livestream elke werkdag van 11 tot 16 uur (ga naar https://wijzijnmind.nl/corona).  Verder hebben familievertrouwenspersonen een speciale pagina met Corona nieuws voor naasten.

Corona: stand van zaken & wat te doen

Op deze pagina van het RIVM vind je vragen en antwoorden op het vlak van de bestrijding en de stand van zaken rond het Corona virus.

En zo kan jij jezelf en anderen beschermen:

 • Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk als je niet thuis kunt werken, voor boodschappen of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Ook thuis: maximaal 3 mensen op bezoek en houd ook dan afstand tot elkaar. 
 • Als je kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijg je daar dan ook koorts bij, dan moet iedereen in het huishouden thuisblijven.
 • Zorg voor goede hygiënemaatregelen:
  • Was je handen regelmatig met water en zeep
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze weg na gebruik.
  • Geen handen schudden
  • Houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar

Corona en verslaafd: daklozen opvang

In deze tijd is het juist voor daklozen lastig. Wat dan te doen? Lees hier het artikel in het NRC.

Corona en verslaafd? Deel je verhaal op Just2Reveal

Corona en verslaafd? Als jij jouw ervaringsverhaal deelt via Just2Reveal help je andere naasten.

Probeer op allerlei manieren in contact te blijven en let op jezelf en elkaar!


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wil jij naasten van verslaafden steunen? Help ons dan nu om onze doelen te behalen!