just2reveal mijn verslaving

Kelly had een moeilijke jeugd en hierdoor zijn veel problemen ontstaan in haar leven, waaronder een GHB verslaving. Dit bracht haar nog meer in de problemen. Kelly heeft anoniem haar verhaal willen delen om mensen te informeren en te waarschuwen.

Mijn verhaal

Ik ga je vertellen hoe mijn verslaving tot stand is gekomen, in mijn geval een GHB verslaving. Dit zal ik in grote lijnen proberen te vertellen, er is namelijk zoveel gebeurd dat ik er wel een boek over zou kunnen schrijven.

Ik ben geboren in Hongarije. Mijn familie woont er nog. Mijn moeder heeft me ongevraagd meegenomen naar Nederland toen ik 3 jaar oud was. Zij leerde daar haar nieuwe man kennen, Frits, mijn stiefvader. De eerste jaren waren leuk en gezellig en we waren een echt gezin. Dit bleef zo tot ik ongeveer 8 jaar oud was. Toen werden de eerste breuken van mijn leven zichtbaar. Mijn moeder deed namelijk gemene dingen met mij. Ze knipte bijvoorbeeld een keer mijn hele haar kort, en gillen dat ik deed toen ze knipte. Één keer steekte ze al mijn speelgoed in brand en moest ik ernaar kijken. Dit zijn maar een paar voorbeelden om te noemen.

Uit huis

Ik begon mijn moeder steeds meer te haten. En dat voelde ze ook. Toen ik zestien was werd ik uit huis gezet. Gewoon de straat op gegooid. Ik had vijf minuten om mijn spullen te pakken en afscheid te nemen van mijn broertje Danny.

Ik had destijds een vriendje, Frank. Hij woonde nog thuis bij zijn ouders. Zij hebben me toendertijd opgevangen. Doordat ik zo kwetsbaar was en nergens terechtkon, werd daar misbruik van gemaakt door Frank. Ik mocht geen contact met de buitenwereld hebben en werd opgesloten. Even alleen naar de winkel gaan zat er niet in. Wat daarna volgde was een tijd van seksueel misbruik en mishandelingen. Dit heeft ongeveer 6 maanden geduurd.

Hulp van instanties

Ik had toendertijd contact met hulpverleningsinstanties en alle hulpverleners van deze instanties werden uitgekafferd door Frank. Op 1 vrouw na; Annie, medewerkster van de gemeente waar ik destijds woonde. Die liet zich niet zomaar uitkafferen door Frank. Op een gegeven moment had zij een begeleid wonen kamer voor me geregeld. Ik was zo blij. We gingen samen nieuwe inrichting kopen en we betraden de kamer. Het duurde niet lang voordat ik weer bedreigd werd met een mes (die we net hadden gekocht) op mijn keel. Ik had doodsangsten. Ik weet niet meer hoe, maar ik rende weg. Heel hard. Naar de huurbazin toe en heb haar alles verteld. Zij heeft Frank eruit gegooid en hem gezegd dat hij daar nooit meer mocht komen. Maar, daar zit je dan, 16 jaar oud, met een heel leven achter je en zonder familie. Toen kwam het punt dat ik los ging. Elke dag uitgaan, elke dag dronken. Rekeningen niet betalen, waardoor ik met hoge schulden kwam te zitten.

Op een gegeven moment leerde ik een lieve jongen kennen waar ik twee jaar een relatie mee had. Alleen door mijn verleden en mijn gedrag, had ik het verpest. Ik ging niet meer naar school terwijl ik dat wel moest. Toen kwam er een moment dat hij het uit maakte. Ik was hier zo verdrietig om en kwam in een zware depressie terecht. Ik lag hele dagen op bed en ging de deur niet meer uit.

De eerste keer drugs gebruiken

Toen leerde ik een andere jongen kennen, Ramon. Hij gebruikte wel eens drugs en vroeg of ik het ook een keer wou proberen. Mijn 1e keer was cocaïne. Wow wat voelde ik me goed. Geen problemen meer, geen zorgen meer. Het bleef daarentegen niet alleen bij één keer. Soms gebruikten we drie dagen achter elkaar en sliepen dan ook 3 nachten niet. Cocaïne werd op een gegeven moment saai voor ons gevoel. Toen vonden we het tijd voor iets nieuws en dat nieuwe werd GHB. Door deze drug konden we in ieder geval wel gewoon slapen.

Toen kwam de GHB verslaving

Op een gegeven moment kwamen we erachter dat je zelf heel goedkoop GHB kan maken. Dan had je zo 5 liter. Met zoveel drugs tegen een relatief lage prijs duurde het dan ook niet lang voordat de GHB verslaving voor de deur stond. Ramon werkte destijds en ik niet. Door al deze vrije tijd kon ik de hele dag door GHB nemen. Ik was binnen een tijdje verslaafd. Als ik even niet gebruikte dan kreeg ik waanbeelden en hoorde ik dingen die er niet waren. Achteraf denk ik dat dit komt omdat ik wel eens pure GBL (hoofdingrediënt van GHB) innam. Ik ben heel vaak out gegaan tijdens het gebruik. Op een zeker moment begon ik tevens te liegen over mijn gebruik tegen Ramon en dat ging maar door en door. Ramon was me zo zat dat hij me uit huis zette. “Zoek hulp”, zei hij.

Ik ben toen naar mijn stiefvader in Limburg gegaan en heb hem alles vertelt wat er was gebeurd. Omdat ik geen drugs meer had, stopte ik “cold-turkey”. Ik had geen flauw idee dat cold-turkey stoppen levensgevaarlijk is bij een GHB verslaving. Het begon met zulke gespannen ledematen, dat ik niet meer normaal kon staan. Daarnaast sliep ik niet meer. Ik heb bij elkaar zo’n 7 nachten niet geslapen. Het gevolgd hiervan was een levensgevaarlijke psychose. Hierdoor zag en hoorde ik mensen die er niet waren.

Opgenomen

Frits belde de huisarts en die stuurde me direct door naar de psychiatrie. Daar werd mijn lichaam ontgift. De dokter kwam elke dag mijn hartslag en bloeddruk meten. Vanaf de tweede dag had ik geen psychoses meer. Beetje bij beetje at ik weer & kon ik weer helder nadenken. Ik heb ongeveer een week in deze psychiatrie gezeten. Toen haalde mijn stiefvader mij op met zijn vrouw. Die vertelden me toen dat ze me niet meer konden verzorgen en ze vroegen me hun huis te verlaten. Ik snapte er niks van. Ik was toch weer beter? Juist nu had ik steun en hulp nodig. Er werd mij een treinticket in de handen geduwd en daar ging ik weer. Waarnaartoe deze keer?

En hoe nu verder?

Ik had niemand. Dus ging ik naar Almelo en heb daar zeker zo’n drie maanden op straat gezworven en geslapen. Af en toe kon ik bij een nachtopvang slapen. Daar zit je dan tussen verslaafde mensen terwijl ik zelf juist net van mijn GHB verslaving af was. Ik kon geen woning krijgen, want ik had geen adres. Werk krijgen was ook niet mogelijk, want ik had geen adres. Ik wilde dit alles zo graag maar het lukte gewoon niet. Totdat iemand van Jeugdzorg een kamer had in Enschede. Dit was begeleid wonen. Vanaf hier ging het steeds beetje bij beetje beter met me. Dit was een traject van één jaar, en na één jaar moest je een eigen woning geregeld hebben. Zo gezegd, zo gedaan. Gelukkig was ik van mijn GHB verslaving af. Ik kreeg via een anti-kraak instantie een woning in Hengelo toegewezen. Even later heb ik een relatie gekregen met mijn huidige vriend. Hij heeft ervoor gezorgd dat ik een omslag heb gemaakt van 1000%.

Mijn tip

Mijn tip: begin nooit, maar dan ook nooit met drugs. Drugs zijn zo verslavend en als je eenmaal in een verslaving zit, is het zo lastig om er uit te komen. Bovendien zijn verslavingen gevaarlijk voor je lichaam. Als je drugs wilt gebruiken bedenk dan goed waarom je het wilt doen. Je wordt er echt niet gezelliger van.

Om privacyredenen hebben we de naam van Kelly en de overige namen in het verhaal aangepast naar fictieve namen.

Wil jij ook je verhaal delen voor anderen? Klik dan hier.
Wat vond jij van het verhaal van Kelly? Praat mee, laat een reactie achter!

Lees ook eens onderstaande verhalen:


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wil jij naasten van verslaafden steunen? Help ons dan nu om onze doelen te behalen!