just2reveal van alcoholverslaving naar ervaringsdeskundige

In deze video van GGZ Friesland vertelt Michael zijn indrukwekkende verhaal over zijn jeugd, zijn alcoholverslaving, zijn aanrakingen met justitie en hoe hij uit dit diepe dal is geklommen.

Jeugd

Michael heeft geen makkelijke jeugd gehad en er hebben zich aardig wat problemen afgespeeld binnen zijn gezin. Zo vertelt hij dat zijn vader ook alcoholproblemen had en hij hierdoor agressief kon worden. Dit heeft geleid tot een conflict tussen hem en zijn vader. Dit ging zo ver dat ze elkaar te lijf zijn gegaan en zijn vader hiervoor gearresteerd is. Op dat moment was Michael zelf ook een stevige drinker en door de problemen met zijn vader is dit alleen maar erger geworden.

Werk en een alcoholverslaving gaan niet samen

Werkzaam als treinmachinist had Michael veel last van stress. Om zich toch goed te kunnen voelen ging Michael vaak drinken. Dit gebeurde ook regelmatig vóór het werk. Dit is uiteindelijk volledig mis gegaan. Michael was aan het werk terwijl hij dronken was. Omdat hij zich vreemd gedroeg en fouten maakte tijdens zijn dienst (bijv. stoppen bij een station terwijl dit helemaal niet de bedoeling was) kregen zijn collega’s door dat er iets aan de hand was. Toen hij werd aangesproken door een collega & iemand van de spoorwegpolitie, gaf hij toe dat hij onder invloed was. Hij werd direct gearresteerd en dit betekende het einde van zijn carrière.

Het behandeltraject

Zijn ontslag was de laatste druppel die de emmer deed overlopen. Michael was op het punt aangekomen dat hij zijn verslaving wou gaan aanpakken. Alhoewel hij graag van zijn verslaving af wou komen, bleek dit niet gemakkelijk te zijn. Hij heeft zo’n 10 maanden in een kliniek gezeten maar is daar weggestuurd wegens herhaaldelijk terugvallen. Uiteindelijk heeft hij via de reclassering iemand ontmoet die hem verder kon helpen. De samenwerking met deze persoon ging goed omdat deze persoon de juist aanpak gebruikte die hielp voor Michael. Samen hebben ze een behandeling bepaald die voor hem werkte.

Ervaringsdeskundige

Tijdens zijn traject kreeg Michael door dat veel mensen het fijn vonden om met hem te praten. Dit zorgde voor het idee dat Michael anderen wou gaan helpen door zijn ervaringen en kennis te delen. Opvolgend heeft Michael stage gelopen en een opleiding gevolgd. Michael is nu werkzaam in de forensische psychiatrie en helpt hier mensen die in behandeling zijn.

Bekijk hier het volledige verhaal:

Bron: YouTube – GGZFriesland


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wil jij naasten van verslaafden steunen? Help ons dan nu om onze doelen te behalen!