Gameverslaving, wat betekent dat eigenlijk?


Een gameverslaving is een zogenaamde gewoonteverslaving. Een gewoonteverslaving is een verslaving aan een handeling die voor een persoon van belang is om zich goed te voelen of een kick te krijgen. Gameverslaving is de dwangmatige behoefte om een of meerdere computerspelletjes te spelen.

Wetenschappelijk onderzoek

Er zijn nog weinig onderzoeksresultaten op dit terrein. Wetenschappers hebben moeite om de oorzaken van de ziektebeelden vast te stellen, maar er worden verbanden gelegd met andere stoornissen zoals depressie, ADHD, en OCD.

Verder zijn er een aantal klinieken, ook privéklinieken die verslaafden tegen hoge bedragen hulp bieden. In Tiel bestaat er een kliniek voor jongeren die aandacht besteedt aan overmatig gamen. De kliniek stelt ook dat het overmatig gamen het gevolg is van andere problemen bij jongeren. Omdat in Europa gameverslaving nog geen medische erkenning geniet, worden behandelingen niet door een ziektekostenverzekering vergoed.

Doordat er wetenschappelijk nog zo weinig bekend is, zijn er geen richtlijnen voor het ontwerpen van spellen. Spelontwikkelaars hebben dus vrij spel in het ontwerpen van een game. Bij de makers van diverse computerspellen is bekend dat zij de mate van verslaving doelbewust meewegen in hun commerciële strategie: hoe meer mensen spelen, hoe meer zij verdienen.

Er bestaat software om het overmatig computergebruik in te dammen, zoals parental control. Dit is echter niet waterdicht en relatief eenvoudig te omzeilen.

Op 18 juni 2018 werd gameverslaving door de Wereldgezondheidsorganisatie als officiële verslaving erkend, hoewel wetenschappers en verslavingsdeskundigen dit nog te vroeg vinden en pleiten voor meer onderzoek.

Bron: Wikipedia

Gerelateerde pagina’s:

Wil jij naasten van verslaafden steunen? Help ons dan nu om onze doelen te behalen!